Budimpešta: 10 zabavnih stvari, ki jih moraš doživeti v madžarski prestolnici

Čeprav Budimpešto poznam res že kot lasten žep, saj je to moj rodni kraj, se vedno znova rada vračam na obisk in vsakič znova me prevzame, kako posebno, čudovito in mogočno zna biti to mesto ob Donavi.

V začetku oktobra 2021 smo se s prijateljicami dogovorile za “girls trip” v Budimpešto in imele smo se enostavno enkratno. Ker sem opazila, da vas to mesto kot izletna destinacija zelo zanima, sem se odločila, da spišem članek o Budimpešti ter njenih posebnostih, ki jih moraš izkusiti ob obisku tega mesta.

Koliko dni je priporočljivo preživeti v Budimpešti, da jo spoznaš?

Budimpešta je odlično mesto za počitniške vikend-destinacije in tudi za daljše bivanje.

Priporočam, da za Budimpešto rezervirate od vsaj 3 do 5 dni.

Potovalna pot iz Ljubljane je dolga približno 450 km, kar nam vzame okoli 4,5 ure vožnje z avtomobilom.

Tri dni v Budimpešti je čisto dovolj, da si prvič ogledate glavne znamenitosti mesta, saj se boste v vsakem primeru želeli vrniti in ponovno obiskati to čudovito mesto. V kolikor pa imate možnost biti v Budimpešti več kot 3 dni, ostanite vsaj še 2 dni (torej skupaj 5), da v celoti raziščete, kaj ponuja mesto. V Budimpešti vam nikoli ne bo dolgčas.

Namesto, da bom zdaj govorila le o značilnostih ter znamenitostih Budimpešte, vam bom pokazala nekaj zabavnih stvari, ki jih lahko tam počnete s prijatelji ali s partnerjem. Večina spodaj navedenih dejavnosti je popolnoma primerna tudi za družine z otroki.

1. Najem profesionalnega fotografa

Odkrijte mesto z lokalnim, profesionalnim fotografom, ki ne bo naredil le epskih fotografij vas, ampak vam bo pokazal tudi najbolj slikovite kotičke mesta. To je fantastično doživetje in večni spomin. Cene so zelo ugodne (oglejte si nekaj ponudb tukaj). Na našem izletu s prijateljicami smo imele 2-urno fotografiranje v grajskem okrožju, dobile smo 300 neverjetnih fotografij in stalo nas je le 115 EUR za vse 4 osebe. Ugodno, kajne?

Budapest_girls_weekend2
Budapest girls weekend1

2. Ogled luksuznih hotelov

Budimpešta gostuje več tisoč hotelov – od poceni hostlov do luksuznih hotelov in od nižjecenovnih do elegantnih apartmajev (ki jih lahko rezerviraš kar preko booking.com ali airbnb.com). Vsak lahko najde svojo popolno nastavitev, ki ustreza njegovi denarnici.

Toda ne glede na to, kje boste bivali, si oglejte najbolj navdihujoče luksuzne hotele v središču mesta. Običajno se nahajajo v čudovitih zgodovinskih stavbah, ki so bile obnovljene v vseh vrstah slogov, ki si jih lahko predstavljate.

Nekaj izmed njih, ki se jih splača obiskati (to lahko izvedete tudi peš, takrat načrtujte pribl. 2-3 ure hoje, v kolikor želite videti vse) bom naštela spodaj. Priporočam tudi, da si v kakšnem izmed luksuznih hotelov privoščite skodelico kave in kos torte, da resnično občutite vibracije luksuznega bivanja!

a. Four Seasons Hotel Gresham Palace

Začnite s hojo pri slavnem verižnem mostu (Chain Bridge) v Budimpešti, kjer se nahaja ta čudovit hotel.

Budapest_Four Seasons Grasham1
Budapest_Four Seasons Grasham2

b. Parisi Udvar Hotel Budapest Hyatt

Se spomniš videoposnetka, kjer je slavni violončelist, član dua 2CELLOS, Stjepan Hauser, igral v ogromnem hodniku hotela? Če ne, preveri tukaj. To je hodnik luksuznega hotela Parisi Udvar v Budimpešti.

Parizsi Udvar2

c. Boscolo New York Palace Hotel

Hotel vključuje svetovno znan New York Café, ki je bila dolgo časa središče madžarske književnosti in poezije. Stavba je bila popolnoma obnovljena in ponovno odprta 5. maja 2006. Spijte skodelico kave v fascinantni, veličastni stavbi zgrajeni v eklektičnem slogu, navdihnjeni z baročno in italijansko renesanso.

New York Cafe1 Budapest

d. Corinthia Hotel Budapest

Zaključite pohodni ogled v čudovitem hotelu na Velikem Boulevardu mesta (Nagykörút), le 5 minut hoje od New York Cafe-ja. Če ste še vedno polni energije, nadaljujte sprehod do Andrássy ceste – še en čudovit budimpeštarski boulevard, poln luksuznih trgovin. Ta se nahaja v pritličju zgodovinskih vil, ki so tudi sedeži številnih prestižnih podjetij in odvetniških pisarn.

3. Raziščite židovsko sosesko

Ta soseska, ki združuje sinagoge in hiše z rumeno zvezdo z nenavadnimi dizajnerskimi trgovinami in ekscentričnimi bari v ruševinah, je eno najbolj vznemirljivih krajev v mestu.

Začnite svojo turnejo z glavno sinagogo v Dohány ulici (imenovana je tudi kot Velika Sinagoga), ki je največja sinagoga v Evropi in druga največja na svetu. Spada v skupino znano kot Neolog Judi, edinstvena madžarska veja judovizma, ki je želela posodobiti vero z namenom vključevanja v madžarsko družbo.

Vstopnina je 5.500 HUF/osebo (16 €) in vključuje brezplačno vodenje v številnih jezikih, brezplačen vhod v muzej judovske dediščine ter tudi zgodovinsko fotografsko razstavo o življenju judovskega geta med drugo svetovno vojno.

Še dve manjši sinagogi sta v tem območju: Rumbach Sebestyen Sinagoga v neo-orientalističnem slogu, medtem Kazinczy Street Synagogue sledi bolj seces-nouveau videz. Vsi trije so estetsko različni.

Synagogue_Budapest1
Synagogue_Budapest2
Synagogue_Budapest3

Nadaljujte svojo turnejo z raziskovanjem slavnih ruševinskih barov Židovske soseske ob dnevni svetlobi. Več desetletij je Židovska soseska ležala v obupu s propadajočimi hišami in stavbami, ki so bile obravnavane za rušenje, vendar se je od odprtja prvega ruševinskega bara Szimpla Kert, soseska popolnoma spremenila.

V Židovski soseski boste našli najbolj znane ruševinske bare, kot so Szimpla Kert, Fogas Ház in Instant, kot tudi manj znane kraje, kot so Kőleves Kert in nov ruševinski bar  Mazel Tov (ki deluje tudi kot restavracija, odlična za kosilo ali večerjo).

Ob trendovskih ulicah, ki jih na nekoč praznih požarnih zidovih občuduje ulična umetnost in murale, boste našli domišljene dizajnerske trgovine, kot je Printa, ki so ljubljene zaradi njihovih svilenih odtisov in “upcycling”-a. Še ena dobra točka je Szimpla Design trgovina poleg znanega ruševinskega bara.

Ko gre za prehrano in pitje, ima ta soseska prav tako veliko za ponuditi. Še posebej, ko se gre za “street food” hrano. Če želite poskusiti več “street food” možnosti na enem mestu, obiščite Karaván, ki se nahaja poleg Szimpla Kert-a – ta ima skoraj vse, kar si lahko želite. Od veganskih prigrizkov, do ocvrtega sira, klobas in tudi lángos.

4. Slavni ruševinski bari ponoči – "must have" s prijatelji!

Budimpešta je znana tudi po zabavah in barih. To res ni presenečenje. Budimpešta ima eno najbolj zabavnih in aktivnih nočnih življenj v Evropi. Brez dvoma so ruševinski bari nekaj posebnega, ki jih moraš obiskati, tudi če običajno ne greš žurati.

Obstaja veliko barov in klubov za odkrivanje, tako da boste imeli nekaj težkih noči, če želite vse izkusiti 😄. Stara Židovska soseska je najbolj zasedeno območje v nočnem času.

Na voljo je res ogromno barov in restavracij. Samo omenim nekaj mojih najljubših:

Fogas in Instant v Akácfa ulici sta kot velikan kombo diskoteke in ruševinskega bara, tukaj boste dobili vse v enem.

Ruševinski bari so tudi tipični kraji za turiste, tako da, če bi radi žurali z manj turisti in več domačini, obiščite Ötkert ali Remix, ta sta izven Židovske soseske, vendar vredna obiska.

Poleti ima Budimpešta tudi veliko strešnih barov, ki vam dajejo čudovit pogled na glavno mesto ponoči, kot na primer 360BAR.

5. Privoščite si pozen zajtrk ali kosilo v središču mesta

Mesto je polno kotičkov za zajtrke ali tako imenovane “brunch-e”, ki jih lahko najdete na vsakem vogalu. Izberete lahko tudi, ali želite zajtrk v francoskem ali angleškem slogu, ali pa raje poskusite nekaj lokalnega, kar mi, Madžari jemo za zajtrk. Nekateri od mojih najljubših “zajtrk barov” / “brunch spot-ov” so:

Bodite previdni, saj so ti “zajtrk bari” ponavadi zelo majhni, imajo le nekaj miz (notri in zunaj), zato je vedno priporočljivo, da mize rezervirate vnaprej.

6. Odkrijte epske božične sejme (pozimi)

Oh ja, zima je eden mojih najljubših letnih časov za obisk Budimpešte.

Zakaj?

Zaradi božičnega vzdušja, kadar celo mesto diši po kuhanem vinu in cimetovem zvitku (po madžarsko: “kürtöskalács”) ter zaradi epskih božičnih sejmov.

Največji božični sejem najdete na Vörösmarty trgu, kjer lahko izbirate med več kot 100 stojnicami, kjer prodajajo vse – od ročno izdelanih lokalnih daril do okusnega golaža, različne pečene klobase in drugih okusnih madžarskih specialitet.

Drugi največji božični sejem je pri baziliki sv. Štefana, imenovan kot Adventni praznik. Tukaj boste našli čudovito ponudbo hrane in daril, skupaj s centralnim drsališčem pod bleščečim obzidjem luči in nočne svetlobne projekcije na cerkveni fasadi, ki je nastavljena z glasbo.

Če iščete čarobno in praznično vzdušje, je to eden izmed Budimpeških božičnih sejemov, ki ga ne smete zamuditi.

7. Drsanje pri pravljičnem gradu Vajdahunyad

Imaš rad/-a drsanje v zimskih mesecih? Največje drsališče v Budimpešti je tik ob pravljičnem gradu Vajdahunyad, ob Trgu Herojev. Drsališče je običajno odprto od zadnjega tedna v novembru do konca zimske sezone.

8. Obiščite nekaj edinstvenih muzejev ali razstav

Kot večina velikih mest, ima tudi Budimpešta veliko muzejev. Sama madžarska zgodovina ponuja zelo obsežne muzejske zanimivosti – le smatrajte zadnje stoletje, večino časa tragično, ki je vključevalo dve izgubljeni svetovni vojni, holokavst in več kot štiri desetletja komunistične vladavine.

Namesto, da bi priporočila nekatere od očitnih in najbolj znanih umetniških muzejev, vam predlagam, da obiščete spodnje, v primeru, da so vam všeč takšne teme:

a. House of Terror

Tako muzej kot spomenik, Hiša Terorja (Terror Háza) stoji na Andrássy cesti 60, prav v stavbi, kjer so žrtve fašističnega puščicnega križa, nato komunistične tajne policije (ÁVH) odpeljali med drugo svetovno vojno. Na tej stalni razstavi so spomini na pridržane, zaslišane, mučene ali ubite znotraj teh zidov.

b. Budimpešta Fliper Museum

Prva madžarska in največja interaktivna fliperska razstava v Evropi z neomejenim poskusom in več kot 130 fliperjev. Tukaj lahko vidite neverjetne fliperje – tudi pravi starinski fliper iz ZDA  ter drugi iz vsega sveta, ki jih lahko tudi neomejeno preizkušate! Ta muzej je bil velik hit tudi za moja otroka.

c. Hiša Houdini

Hiša Houdini, ki se nahaja znotraj obzidja Buda gradu, ima največjo evropsko zbirko Houdini artefaktov in ponuja fascinanten pogled v življenje enega najbolj znanih iluzionistov na svetu.

Gre za majhen muzej, vendar je vstopnina zelo ugodna in vodnik vam bo z veseljem pokazal rekvizite – vključno z znanimi lisicami, kot tudi osebno korespondenco in eno od njegovih biblij, prav tako vam bo razložil več o Houdinijevem življenju. Na koncu lahko uživate tudi v majhnem čarovniškem šovu.

9. Udeležite se Madžarskega kuharskega tečaja

Bi radi vedeli, kako narediti slavni madžarski piščančji paprikaš z njoki?

Prijavite se na madžarski kuharski tečaj s profesionalnim kuharjem! Tečaj običajno traja 3-4 ure in poteka v manjših skupinah.

Pripravili boste tradicionalni 3-hodni madžarski meni (juha, glavna jed, sladica) pod nadzorom kuharja in izvedeli boste veliko o Madžarski, o običajih, o lokalni hrani in vsakdanjem življenju. Na koncu kuhanja člani skupine jedo skupaj kar so pripravili.

Veliko izbiro kuharskih tečajev lahko najdete tukaj.

10. Potopite se v Madžarski kulinarični svet

Kaj morate poskusiti, ko ste v Budimpešti?

Seveda najprej “klasike”: fižolova juha “Jókai”, piščančji paprikaš, langoš, pravi golaž (ki je pravzaprav bogata enolončnica/ juha na Madžarskem), cimetov zvitek (kürtöskalács), madžarska grmada (somlói galuska) in vse vrste jeter. Moja najljubša so račja jetra na žaru ali gosja jetra v katerikoli obliki.

Po podatkih Tripadvisorjev je v Budimpešti več kot 2,700 restavracij, med njimi je 7 takšnih, ki imajo Michelinovo zvezdico.

Nekatere od mojih najljubših (vendar ne najdražjih) restavracij v središču mesta:

Tako, pa smo pri koncu.😊

Upam, da sem vam dala dovolj navdiha, da obiščete moje domače, neverjetno metropolitansko mesto, ki je le nekaj ur vožnje iz Slovenije.

Ko pa se enkrat vrnete s polno lepih spominov, pa ne pozabite označiti Madžarske na vašem lesenem zemljevidu sveta!

Srečno pot!🚗

COVID – info

Trenutno (oktober 2021) Madžarska zahteva PCT za vstop v državo. Več kot 90% prebivalstva je cepljenih, zato nikjer ni potrebe po nošenju zaščitnih mask. Mejnega nadzora ni, Slovenija ima z Madžarsko odprte meje.

PCT pogoja v trgovinah ali restavracijah ne preverjajo. Edinokrat, ko smo morale pokazati dokazila za PCT pogoj so bili bari in diskoteke zvečer, kjer vzdrževanje razdalje med ljudmi ni bilo mogoče.

4 thoughts on “Budimpešta: 10 zabavnih stvari, ki jih moraš doživeti v madžarski prestolnici”

  1. Kako lepó je lahko življenje, če je človek okrožen s (ta)pravimi ljudmi.
    Ljudmi, ki te navdihujejo in polnijo z občutki umirjenosti, izpolnjenosti in sreče…
    Če te trenutke preživljaš v čarobnem, vedno živem mestu, kjer tudi domačinka (za)čuti utrip duše mesta, je vse skupaj še toliko lepše. To kar si zapisala Timi se je dotakilo tudi mene. Močno.
    Prepričana sem, da se bo tudi naša družina podala na tvojo predlagano vikend +2 podaljšano doživetje Budimpešte. Ne bo enako kot če si okarožen z žensko energijo, obsijano s soncem in toplino prijateljstva, pa vseeno. Čutila sem vas in to tudi šteje. Hvala Timi za podelitev doživetega ter ti želim, da boš vedno najdla navdih, da polniš svoj dom in naše domove z zapisi, darilnim programom, edinstvenimi sestavljakami, ki popeljejo nekoga v svet domišljije, druge umirijo s sestavljanjem, tretjega pa navdihujejo s čim neopisljivim – z nečim kar privablja srečo. <3

    1. Hvala lepa Tatjana ze čudovite, spodbudojoče besede!! 🙂 To mi da “gorivo” za naprej, ker ljudje, kot si TI vidijo vrednost v tem, ko nekdo dela s srcem…

  2. Hvala za čudovit članek o Budimpešti! Resnično sem užival v branju priporočil in predlogov za zabavne aktivnosti v mestu. Odlična ideja je najem profesionalnega fotografa in obisk luksuznih hotelov. Prav tako sem navdušen nad idejo, da bi raziskal židovsko sosesko in obiskal te zanimive bare. Tvoje predloge bom zagotovo upošteval pri načrtovanju mojega prihodnjega potovanja v Budimpešto! 🙂

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

0
Košarica
Black Friday 2023