ne razumemo navodil druzabnih iger

Kaj narediti, če ne razumemo navodil družabnih iger?

Dobila sem nekaj vprašanj vezanih na navodila iger in vedno sem z veseljem tudi pomagala. V kolikor pa mi napišete, da ne razumete navodil, pa ne vem, kje se je zataknilo. Ponavadi se to zgodi pri igrah, ki so namenjene starejšim otrokom, katerih navodila iger so tudi nekoliko bolj zahtevna.

Kaj lahko naredite v tem primeru? Najprej, stopite korak nazaj in si vzemite čas, da se seznanite z igro… Zavedam se, da ko pride v hišo nova igra, si jo družina želi čim prej preiskusiti.  Ponavadi navodilo na hitro prelistamo in gremo! 😊 Vas popolnoma razumem! 😊 Ampak pri kompleksnih igrah si je res potrebno vzeti dodaten čas…

V navodilih ima vsak stavek nek svoj pomen. Navodilo najprej preberite vi, starši. Da, prav vi. Zakaj? Ker vi najbolj poznate svoje otroke in točno veste kako morate svojemu otroku razložiti, da bo zagotovo tudi razumel. Tudi če vaš otrok že zna brati, bodo sami res težko prebrali celotno navodilo in bodo težko razumeli kaj morajo narediti. Seveda pa ni dobro, da kakšen bistven korak, ki je čar igre, izpustijo. To velja tudi za igre od 13. leta dalje. Ne pričakujte, da se bo vaš najstnik sam seznanil z igro.

Potem, ko ste enkrat že sami prebrali navodilo, sedite k mizi z otroki in odpakirajte vsebino škatle. Zdaj pa pojdite še enkrat čez navodilo skupaj z otroci. Počasi preberite vsak stavek in istočasno naredite, kar navodilo predlaga (npr. nastavite igralno površino, pridobivanje začetnih kartic, prvi koraki, itd.).

Nato pa berite stavek po stavek v navodilu na glas in začnite igrati skupaj z otroki. V kolikor kakšnega koraka ne razumete, nič za to, sledite dalje in lahko, da boste razumeli šele po nekaj odpravljenih korakih. Takrat si boste rekli “ahaaa, zato je bilo treba tam narediti to in to….”. V kolikor starši začutite, da je mogoče za začetek preveč informacij glede pravil za vaše  otroke, jih enostavno lahko izpustite v prvih nekaj igrah in jih vključite v igro kasneje, ko otroci že obvladajo to družabno igro. Ravno to se je zgodilo nam, z igro Čudovit svet Gu-jev. Ko sta bila sinova še majhna smo preskočili recimo kvadrata sreče (Srečni kamen Lükkerspünt in Kristaložer Gümütür), ker je bilo za njiju že preveč pravil za zapomniti, samo izpuščanje tega pravila pa ni vplivalo na sam potek igre.

Če greste čez navodilo počasi in skupaj z otroki, boste navodilo bolj razumeli. To sicer pomeni, da bo  tudi prvo igranje trajalo dlje, kot piše na škatli igre. Verjamite, da je vredno vložiti čas na začetku, da boste kasneje res uživali ob igranju igre. Naše bolj zahtevne igre (Chefs, Carta Magica in The Mysterious Library ter Kingdom) je potrebno igrati vsaj 3-krat ali 4-krat, dokler si boste vsa pravila zapomnili in jih tudi razumeli. To pa tudi pomeni, da se igre ne boste predčasno naveličali. Deli pravil sestavijo celotno zgodbo in igra ponudi dovolj “globine” za razmišljanje in zabavo.

Seveda se lahko obrnete tudi na nas, če imate kakršnokoli vprašanje, vam bomo z veseljem pomagali razvozlati uganko. Lahko nam pišite na Messenger na naši FB strani (@The Hidden Forest ∙ Skriti Gozd), pošljete sporočilo preko našega IG profila (@hiddenforest.si), pošljete elektronsko sporočilo (info@hiddenforest.si) ali pa nas pokličite na telefonsko številko 040/639-238, kadarkoli v času našega delovnika (ki je objavljen na “dnu” naše spletne strani www.hiddenforest.si).

Želimo vam veliko zabavnih trenutkov! 😊

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

0
Košarica
Black Friday 2023