Potovanje z otroci Dudai

Potovanje z otroki

“Deciding not to travel with kids because they won’t remember, is like not reading them books because they won’t remember the stories you read them”. – Anonymous

Kadar potuješ z otroki v tujino mislim, da moraš paziti vsaj na te 3 stvari, da bodo počitnice zares ostale v spominu za vsakega člana družine.

1. Pot do ciljne destinacije

V kolikor potuješ z majhnimi otroki (do 6. leta) je zelo pomembno, da na potovanje vzameš s sabo stvari s katerimi lahko zamotiš otroka. To je še posebej pomembno takrat, kadar greš z njimi na dolg let, ki traja več, kot 2 uri. Za majhne otroke so to na primer pobarvanke, knjige, tihe knjige, kakšne igrače z magneti (kupijo se prav takšne za potovanja). Moja fanta sta stara že 9 in 12 let, ampak če ne želim ravno, da cel čas potovanja “visita” na elektronskih napravah moram poskrbeti, da ju zamotimo. Sama ponavadi na takšne izlete vzamem s sabo različne karte (UNO ali pa vzamem tudi kakšne nove karte, ki jih še ne spoznamo in jih še nismo naveličani). Seveda, kadar smo na daljših letih (2+ uri), jima pustim tudi, da gledata televizijo (na letalu), se zamotita s tabličnim računalnikom ali igrata igrice na njunem Nintendu. Ampak to poskušam omejiti na največ eno uro. To seveda zahteva “investiran čas” od staršev, ampak na dolgi rok se vse to splača.

2. Aktivnosti za vsak okus, za vsak dan

Kadar gremo v kakšno novo državo jo seveda želimo čim bolje spoznati, videti čim več znamenitosti mesta, čim več plaž na poletnih destinacijah itd… in to je popolnoma razumljivo. Ampak ne smemo pozabiti, da so lahko stvari ki so nam, staršem, zanimive, so lahko zelo dolgočasne za otroke.

Najti moramo ravnotežje. Vsak dan potrebujemo imeti nek “program”, na katerem bo za vsakega od nas nekaj zanimivega. Med tem programom mora biti nekaj, ker si želijo izkusiti le starši (z udeležbo otrok) in seveda nekaj, kar je zanimivo le otrokom. Jaz poskušam vedno, za vsak dan najti nekaj zanimivega tudi za otroka saj vem, da bo dan veliko lažji in bo potekal z manj pritoževanja skozi naporen, natrpan dan. Če otroka vesta, kakšen dan ju čaka, veliko lažje preneseta vročino v poletnih mesecih, dolgo hojo po mestu itd.

In kakšen je tak “program”?

Ko sta bila moja fanta še majhna je bilo obvezno, da je naša destinacija imela v bližini notranje igrišče (pozimi ali v jeseni). V Londonu smo obiskali največja notranja igrala v mestu in še dan danes, po petih letih, fanta govorita o tem kako so bila igrala ogromna in zabavna ter kdaj gremo lahko nazaj 😊.  V Grčiji poleti smo na primer iskali Adventure Centre (center z bowlingom, minigolfom, kartingom), ki sta ga komaj čakala. Zdaj, ko sta fanta že malo večja, v glavnih mestih iščem kakšen zelo zanimiv muzej (npr. podjamska bolnišnica v Budimpešti), kakšen interaktivni center (kot Hiša Iluzij v Ljubljani) ali bolj zahtevne zunanje aktivnosti (na Lefkadi sta si zelo želela poizkusiti paragliding, zato sva jima z možem to omogočila in veselje je bilo nepopisno), najem električnega čolna ali drsanje na strehi hotela (Budimpešta).

3. Hrana

Ne vem, če je to samo pri nas, ampak naša fanta sta vedno bolj lačna na potovanjih, kot doma 😊. Zato imam s sabo vedno prigrizke in kakšno sadje. Na počitnicah pa imamo tudi enostavno pravilo: pravil ni! Lahko izpustita zajtrk, če želita, ni obvezno poskusiti lokalne hrane, če ne želita, lahko jesta ocvrt krompirček cel teden če to hočeta ali nutelo z nutelo 🍟 … tako ali tako si potem sama zaželita poskusiti lokalno hrano, ko vesta, da to ni obvezno, a ne?

To so meni pomembni deli potovanja in sem prepričana, da se bo moj vloženi čas izplačal na dolgi rok. Moja otroka obožujeta potovanja in vedno komaj čakata, da gremo ponovno na pot. Nove odkrite kraje pa obvezno označimo na našem lesenem zemljevidu sveta🌴✈️⛰️

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

0
Košarica